Kuchyňskou sůl (chlorid sodný) přídáváme do akvárijní vody k dezinfekci (k ničení choroboplodných mikroorganismů).

V podstatě převentivně můžeme do akvária přidat malé množství soli (5g soli na 10l vody). Takovéto množství působí nepříznivě na množení mikroorganismů a zároveň podporuje u ryb vyměšování kožního slizu, který spolu se šupinami chrání kůžu před zraněním a cizopasníky. Malé množství soli ovlivňujě příznivě trávení a látkovou výměnu v rybím těle. Rostlinám ani plžům takto malé množství neškodí. V případě, že se nejedná o prevenci, ale řešíme v akváriu nějaký konkrétní problém, přidáváme soli více (3g soli na 1l vody). Toto množství už likviduje mikroorganismy, bakterie, plísně, některé druhy prvoků, ale i plžů. Toto množství už dráždí kůži i žábra ryb. Ryba vylučuje nepřiměřené množství slizu. Většina vodních rostlin snáší toto množství soli bez újmy. Největší dávku soli (10 - 15g soli na 1l vody) používáme pouze k léčení jednotlivých rybek napadených plísněmi a zevními cizopasníky. Rybky vždy léčíme v samostatné nádrži - karanténě. Rybka se v tomto solném roztoku nechává 10 - 15 minut (můžeme i lehce zvýšit teplotu vody cca o 2 stupně). Pokud bychom takové množství soli dali přímo do akvária, zahynuli by po několika minutách všichni plži, po pár hodinách slabší ryby a také rostliny.

sůl
Sůl, autor: Dubravko Sorić

Sůl do akvária nesypeme přímo, ale již rozpuštěnou ve vodě. Z toho důvodu je nejvhodnější ji do akvária přidávat za současné výměny vody. Musíme taky počítat s tím, že se sůl z akvária nevypaří. Proto pokud sůl nepřidáváme zrovna po prvé, musíme počítat poměr vody a soli ne z objemu akvária, ale pouze z objemu přidávané vody.